Denna text är transkriberad från radioprogrammet Seniornytt som intervjuade Asta en månad innan hon dödade en äldre man på Solglimtens äldreboende. / Reds. anm.

Namn: Asta Svensson
Ålder: Ålder och ålder. Är det så intressant? 83 är jag. Jag tycker det är enbart löjligt med allt detta

"plussande", "åttio plus", nej du. 

Bor: På äldreboendet Solglimten. Tyvärr. Annat var det då jag hade frihet och en egen lägenhet. Jag ångrar verkligen att jag gick med på det här, men nu sitter jag där jag sitter.

Pärleporten - Maria-Thérèse Sommar

Sudoku eller korsord?

- Ingetdera. Nej fy vilka fåniga sysselsättningar. Jag har aldrig varit något för siffror. Möjligen korsord då, om jag måste välja. 

Klassisk musik eller dansband? 

- Rock. Highway to Hell är en favorit. Det finns en underlig föreställning om att äldre människor vill lyssna på religiösa bitar, dansband och stillsam jazz, bara för att de är gamla. Varje söndag kommer en präst och försöker få oss att sjunga psalmer och väckelsesånger. Det är ju befängt. Jag lyssnar på rock, pop. Normal musik. Radiomusik. Har även börjat lyssna lite på "house" som min chattvän Angel skickat mig.

SD eller PK? 
- Hördudu, jag är så gammal att jag har upplevt andra världskriget. Det är det enda vi behöver säga om den saken.

 

Femtioårsåldern eller åttioårsåldern? 

- Båda, eller varken eller. Jag var naturligtvis raskare i kroppen och kryare vid femtio. Å andra sidan höll mitt äktenskap på att gå åt fanders och jag hade ännu inte lärt mig att säga ifrån på skarpen. Nu är jag såpass gammal att jag har mer självförtroende och lägre tolerans för dumheter. Men, som sagt, jag är 83 och det finns väl inget vidare positivt med det. Folk pratar med en som om man ingenting begriper. Nej du, det är inget vidare att vara 83. 

 

Radio eller tv? 

- Dator. Men som de flesta andra har jag svårt att slita mig från min mobiltelefon någon längre stund. Radio brukar jag ha på i bakgrunden när jag diskar och fejar.